+31 6 52 576 575 ron@zahron.nl

Soms lijkt het wel eens alsof we de problemen juist willen opzoeken. Moet alles zo moeilijk zijn? Als iets eenvoudig en simpel is op te lossen kan het gewoon niet goed zijn, wordt gedacht. Omdat we als mens het slimste zoogdier op aarde zijn, moeten we oplossingen vinden die het waard zijn en uitpuilen van intelligentie. Zijn we eigenlijk wel zo slim?

De laatste tijd(en) twijfel ik wel heel erg aan deze vraagstelling. Ik weet al lang, dat ik vaak anders tegen dingen aankijk en mijn oplossingen snel en eenvoudig zijn. Zo wordt alles weer op de rails gezet en kan iedereen verder.

Heeft dit wel met intelligentie te maken of met simpelweg anders tegen de zaken aankijken; een helicopterview die aangevuld wordt met realisme, waarbij de emotie -die er soms bij komt kijken- buiten de deur blijft staan. Of ik slimmer ben, dat weet ik niet, nooit testen gedaan. Maar dat ik anders kijk, is me al duidelijk geworden sinds m’n eerste carrière stappen.

Problemen binnen een organisatie kunnen dus makkelijker worden opgelost door anders te denken en te handelen. Echter, dit zet tegelijk de leiders die niet zo werken terug op hun plek, terwijl wordt verwacht dat ze juist alles weer op de rit krijgen. Nieuwe problemen ontstaan weer en de organisatie blijft piepen en kraken. Terwijl het antwoord vaak niet zo moeilijk is:
Door anders te kijken en te denken krijg je een ander beeld van situaties. Die hierdoor meestal met een eenvoudige benadering zo op te lossen zijn.

Dat is het geheim en meer niet. Ik zou willen dat leiders dit idee gaan toepassen in hun dagelijkse werk. Dat zou een ideale situatie zijn, wat mij betreft!