+31 6 52 576 575 ron@zahron.nl

“Kippen zijn leuk, maar haantjes moet ik niet”, hoorde ik in een tv programma van VPRO. En dat gaf mij inspiratie voor deze blog. Dieren krijgen zoveel mensen-eigenschappen toegewezen; het Walt Disney syndroom wordt dat genoemd.
Voor mij is een van de sterkste wel Bambi; aandoenlijk en de tranen vloeien over je wangen. Dieren met mensengedachten.

Dikke onzin natuurlijk. Als je zoekt naar informatie over een diersoort, blijkt alles toch echt anders te zijn. Bambi is gewoon een reekalfje dat wordt verzorgd door de moeder, in de gunstigste gevallen overleeft en een groot hert wordt. Dat is de natuur en als er Oostvaardersplassen omstandigheden optreden, overleeft het dus niet. Want voedselgebrek geeft alleen voor de sterkste nog een kans. Tja….

Maar dat haantje is wel een bruggetje naar ons mensen. Een mens met dieren-eigenschappen; in dit geval zijn dat de eigenschappen pikken en irritant aanwezig zijn.

Er wordt dus gerefereerd aan een relatief jong dier met bepaalde eigenschappen, die niet erg prijzenswaardig zijn. Een haan zou groot en trots én beschermend zijn ten opzichte van zijn dames en kuikens. Dat haantje echter verveelt en pikt. Het draagt niet meer bij aan de groep dan vervelend en irritant aanwezig te zijn.

Het licht gaat branden: het gaat dus niet over de grote sterke haan, maar over de kleine haantjes, dus eigenlijk de stoere mannetjes. Mannetjes die zich willen bewijzen ten koste van alles. Doen wat ik wil, wanneer ik wil en de rest? Die past zich maar aan, want ik regel het wel even wanneer ik het wil.

Trappend op van alles en alleen bezig met hun ego, stappen ze in hun flitsende auto’s om hun koffer te pakken en te genieten van hun broodnodige vakanties. Ze hebben zo hard gewerkt!  Ondertussen zucht de omgeving opgelucht: Eindelijk even rust!

Deze haantjes vinden het prettig om een haantje te zijn. Ze verdedigen daarmee hun machtspositie en andere ‘belangrijke’ zaken, zoals een bedrijfsauto en dure vakanties. Door haantjesgedrag op hoge posities te blijven hanteren, wordt het haantjesgedrag van anderen ook groter. Daardoor lopen de kosten voor materiele zaken op en dat is het begin van het einde. Een onhoudbare situatie dus.

Dan de haan: Een echte haan is trots en beschermend, je komt niet aan zijn kippen en je komt er niet bij in de buurt. En dat? Dat zijn de echte leiders.