+31 6 52 576 575 ron@zahron.nl

Je hoort het overal: je moet een leider zijn om andere aan te sturen. Maar is dat wel zo? Ik betwijfel het. Leiderschap houdt veel meer in dan aan de top staan en opdrachten rond te strooien.

Mijn twijfel begon vooral te groeien toen in mijn omgeving leiderschapsstudies aangeboden werden. “Interessant, dat is wat voor jou Ron” werd gezegd. Na enkele colleges gevolgd te hebben, rende ik gillend weg. Ik zag weer oude ideeën opduiken, komend uit een andere tijd, gedoceerd door lectoren die de werkelijkheid zelf nooit hebben meegemaakt. Terwijl ik zelf juist de nieuwe ontwikkelingen wat betreft leiderschap op de voet volg.

Er werden uitspraken gedaan waar veelal de essentie van de schrijver geen recht werd aangedaan. Jammer, want ik
ontdekte dat ik al op een level hoger was beland qua kennis en ervaring. Er werd toegewerkt naar een master leiderschap. Mijn oren klapperden en ik kwam in mijn weerstandspositie. Zo werd leiderschap plots hip, terwijl het een oeroud gegeven is. Kijk in de dierenwereld, waar wij toch eigenlijk ook thuishoren, en je ziet wat leiderschap inhoudt. De leider heeft een functie en heeft daardoor bepaalde eigenschappen nodig. Eigenlijk kun je het omdraaien: de groep functioneert het best met een goede leider. Dit is van levensbelang zoals bijvoorbeeld bij de bijen. De aanwezigheid van de Koningin zorgt ervoor dat het organisme van de bijenpopulatie blijft bestaan. Zij moet vooral vitaal en vruchtbaar zijn en legt duizenden eitjes op een dag om het bijenvolk te laten bestaan. Te dienen zou ik zeggen.

Andere diersoorten hebben ook een krachtige leider nodig om de groep te dienen. De leider is naar buiten toe degene die
zich moet laten gelden en de groep moet beschermen. Maar in de groep wordt bijna alles door de groep gereguleerd. De leider heeft altijd skills; hij is vaak groter, sterker, slimmer en wijzer. Gaat er een van deze capaciteiten verminderen dan wordt de plek ingenomen, en niet zonder slag of stoot, door vaak een jongere en beter uitvoering. Dit gebeurt al eeuwenlang met als enige doel de groep te laten overleven. Als de leider goed functioneert, is de groep rustig en liefdevol en kan zijn taken uitvoeren.

Maar waarom al die leiderschapsprogramma’s en hoe word ik een leider-workshop? Je wordt géén leider, maar je bent het gewoon. De groep bepaalt ook of je het bent of niet. Ik wil hier vooral mee zeggen, dat je bewust moet weten waar je goed in functioneert. En dus ook moet beseffen dat alle posities binnen een werkomgeving van belang zijn. Doe wat je echt kunt, dan ben je “gewoon” gelukkig. Dus leer eerst jezelf kennen en laat ze maar leiderschapstrainingen aanbieden, maar denk gewoon goed na als er weer iemand zo’n ‘over de topverhaal’ over leiderschapskwaliteiten opsomt.

Onzinverhaal; immers een leider heeft anderen nodig en die moet hij koesteren en beschermen, zelfs de omega. Leiderschap begint bij  zelfinzicht; het vraagt innerlijke transformatie. Dit is een voorwaarde om anderen te transformeren. Transformatie die je niet uit managementboeken kunt halen of een eigenschap die je uit een trukendoos haalt.